Kako doći raditi u Njemačku kao stranac iz zemlje koja nije članica Evropske unije? To sad nije jednostavno, ali bi uskoro trebalo biti. Njemačkoj nedostaje 1,2 miliona kvalificiranih radnika pa je u proceduri odgovarajući zakon.

Suhl je mali grad u saveznoj pokrajini Tiringiji. Od pada Berlinskog zida do danas iz njega je iselila trećina stanovnika. Ostalo ih je samo još nekih 35.000. Prosječna starosna dob je iznad 50 godina – po tome je Suhl „najstariji grad” u Njemačkoj. Posljedice su smanjenje mirovina i nedostatak radne snage.

Taj problem se želi riješiti projektom koji podupire i Industrijska i trgovinska komora Tiringije: dolaskom radnika iz Vijetnama. Jedan od njih je Cao Quang Truong. On već osam mjeseci živi u Njemačkoj i obrazuje se za stručnog građevinskog radnika. Ovaj 22-godišnjak je sretan što je dobio šansu i nakon završetka izobrazbe rado bi ostao u Suhlu. No to nije tako jednostavno, jer mu za to treba trajna dozvola boravka koju je teško dobiti, piše “Deutsche Welle“.

PODIJELI