Fikret sedam puta ranjavan u ratu: Završio u zatvoru zbog drva, porodica ostala sa 50 KM

fikret

Pratitelje društvenih mreža u utorak je uznemirila fotografija Fikreta Dedića iz sela Čava, općina Bužim, na kojoj se oprašta od svoje kćerke Anile prije nego je otišao na izdržavanje šestomjesečne kazne zatvora.

Razlog odlaska u zatvor – počinjeno krivično djelo šumska krađa. Priča Fikreta Dedića jedna je od hiljade sličnih priča ratnih veterana u BiH koji su vlastima valjali samo dok su bili u stanju nositi pušku i boriti se. U vremenu poraća i pljačkaške tranzicije ostali su prepušteni sami sebe da se bore za golu egzistenciju, kako znaju i umiju, piše inforadar.ba.

“Nije moj Fikret išao ni u kakvu šumsku krađu za sebe. Prošle godine pozvali su ga na nadnicu Safet Dizdarević, Safet Salkić, Mirsad Kovačević i Zuhdija Dedić da im pomogne u sječi šume. I za to mu platili 20 maraka. I na tome bi sve stalo, nije on znao da je šuma državna, niti je i jednu granu kući donio. Ali ova četvorica su ponovo išla u sječu, a kad su uhvaćeni svu su krivicu na njega prebacili i jedino je on bio osuđen” priča nam njegova supruga Ramiza.